naar inhoud
Stadslink

Beleef Open Monumentendag dit jaar op het water

21 aug
Op zondag 10 september vindt voor de 35ste keer Open Monumentendag plaats. Immaterieel erfgoed staat dit jaar centraal.

Deelnemers kunnen het water op voor een gegidste stadsrondvaart. Blijf je liever aan wal? Dan neemt een gids je mee op sleeptouw langs de expo Liksems en de Erfgoedwandeling ‘Stadslink’.


Onder de noemer ‘Met hart en ziel’ ligt de focus op de mensen, tradities en verhalen die van generatie op generatie worden doorgegeven en zo blijven evolueren. Ook in Diksmuide vind je heel wat bijzonder erfgoed die absoluut een bezoekje waard is.

Erfgoed Diksmuide

Je kunt in totaal meer dan 1.000 activiteiten beleven in Vlaanderen. Ook Toerisme Diksmuide springt op de kar en werkte een gegidste stadsrondvaart uit, waarbij je meer te weten komt over het herdenkingslandschap en de overgebleven WO I-littekens. Wie de voeten liever op het droge houdt kan – samen met een gids – Erfgoedwandeling de Stadslink afleggen, na een inleiding in de expo Liksems. Wil je de Stadslink op eigen tempo ontdekken? Dan wijzen klinknagels je de weg in het hart van de stad.

Praktisch

De rondvaart duurt +- 1.30 uur en vertrekt om 11.30 en 15 uur. Per zitje betaal je 5 euro. De gratis rondleiding langs de expo en de Stadslink duurt +- 1.30 uur en start om 10 en 13.30 uur. Er is ook een rolstoelvriendelijk traject voorzien langs het parcours van 3 kilometer. Meld je voor beide activiteiten aan bij de dienst Toerisme (Grote Markt 6). De expo Liksems is die dag ook gewoon vrij te bezoeken tussen 9.30 en 16.30 uur. Gebruik de ErfgoedApp om nog meer bij te leren tijdens je bezoek.

Verzeker je van een plaats en schrijf je in via toerisme@diksmuide.be of 051 79 30 50 met de vermelding van de activiteit en het aantal deelnemers.

Er is meer

Ook andere partners pakken uit met de schoonheid van onze Boterstad. Zo stelt De Lovie het beschermde Begijnhof open, en kom je er meer te weten over de historiek van de site, en de huidige sociale invulling. Ook het Vlaams Architectuurinstituut (VAi), Museum aan de IJzer en Gidsenkring Westhoek organiseren activiteiten in Diksmuide en heten je welkom in de IJzerboomgaard en de site van de IJzertoren.

Stip 10 september aan in je agenda en ontdek alle activiteiten via www.bezoekdiksmuide.be/OMD2023 en www.openmonumentendag.be.

Nieuwsoverzicht