naar inhoud
Sterrenregister

Stadsbestuur opent sterrenregister

27 dec
Vanaf 1 januari 2024 opent het stadsbestuur een sterrenregister. Daardoor kunnen gezinnen die een kindje verliezen na minder dan 140 dagen zwangerschap, hun kindje symbolisch laten registreren in het sterrenregister.

Het verlies van een kindje tijdens de zwangerschap of bij de geboorte is een ingrijpende en emotionele ervaring, ongeacht de duur van de zwangerschap. Ouders die een kind verliezen na minder dan 140 dagen zwangerschap kunnen wettelijk gezien geen aangifte doen van hun kindje. Het stadsbestuur wil de pijn en verdriet die met dit verlies gepaard gaat erkennen, en opent daarom een sterrenregister.

Registratie sterrenregister

Ouders kunnen hun overleden sterrenkindje registreren via de website of via een afspraak bij de dienst Burgerzaken. Dat kan zonder beperking in tijd, hoe lang het ook geleden is. Na de registratie wordt het kindje opgenomen in het sterrenregister, en ontvangen ouders een symbolische akte. Deze symbolische aangifte is gratis, en heeft geen juridische gevolgen. Ouders moeten geen bewijs tonen om hun kindje te kunnen registreren.

Sterretjesweide

Naast het openen van een sterrenregister, legt het stadsbestuur in 2024 ook een sterretjesweide aan op de begraafplaats in Woumen. Het wordt een troostplek voor wie een stilgeboren kindje is verloren. 

Meer info of een afspraak maken via www.diksmuide.be/product/5222/aangifte-sterrenregister.

Nieuwsoverzicht