naar inhoud
Put van Nieuwkapelle

Ook blauwalgen op de Put van Nieuwkapelle

08 aug
De Watergroep liet weten dat er blauwalgen aanwezig zijn in de Put van Nieuwkapelle. Hoewel het sowieso verboden is om in de Put te betreden, is er - gezien de gezondheidsrisico's - toch een recreatieverbod afgevaardigd om mensen te waarschuwen.

Recreatie- en captatieverbod

Er is een algemeen verbod uitgevaardigd voor de betreding van de Put van Nieuwkapelle, op welke wijze dan ook: kajak, zeilen, surfen, zwemmen … Hengelen is toegestaan, voor zover de hengelaar elk contact met water vermijdt, maar wordt ontraden. 

Schadelijke stoffen

De algen bevatten schadelijke concentraties blauwwieren die een drijflaag vormen op het water en ernstige hinder kunnen veroorzaken voor mens en dier.

Wat als je toch in contact komt met het water?

Na contact met water kun je je het beste grondig douchen. Raadpleeg je huisarts als er gezondheidsklachten optreden binnen de 24u na contact met water. Volgende klachten kunnen optreden: geïrriteerde rode huid, jeuk, hoofdpijn, maagkrampen, misselijkheid, diarree,
koorts, keelpijn, oorpijn, oogirritaties, loopneus of gezwollen lippen. Deze klachten beginnen binnen de 12 uur na contact met besmet water en houden ongeveer vijf dagen aan. Nadien verdwijnen ze meestal vanzelf.

Nieuwsoverzicht