naar inhoud
Brandweer Leke

Verhoogde PFAS-waarden in brandweerkazerne Leke en voormalig stort Rapestraat Woumen

03 jul
Op het terrein van de brandweerkazerne in de Lekedorpstraat (Leke) en de voormalige stortplaats in de Rapestraat (Woumen) zijn verhoogde PFAS-waarden vastgesteld. Dat blijkt uit bodemonderzoek van de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM).

Buurtbewoners kregen een brief in de bus om voorlopig voorzorgsmaatregelen te nemen.

PFAS is een afkorting voor poly- en perfluoralkylstoffen. Het zijn chemische stoffen die door de mens zijn gemaakt. Ze komen van nature niet in het milieu voor. Uit verschillende metingen blijkt het op de site van de brandweerkazerne in Leke om grondwaterverontreiniging te gaan. Op de voormalige stortplaats in Woumen zijn verhoogde PFAS-waarden vastgesteld in de bodem en het grondwater.

Voorzorgsmaatregelen

Op basis van de metingen adviseert het Agentschap Zorg en Gezondheid de omwonenden in een gebied van 500 meter rondom de sites om een aantal voorzorgsmaatregelen te nemen om blootstelling te vermijden. Dat gaat voornamelijk over het niet (of beperkt) gebruik van grondwater. Ook landbouwers uit de buurt kregen hierover de nodige richtlijnen mee.

Goed om weten: grondwater is geen regenwater. Bij een regenwaterput komt het water niet in contact met de bodem en gaat het rechtstreeks via de afvoer naar je regenwaterput. Een regenwaterput is dus afgesloten van het grondwater.

Verder wetenschappelijk onderzoek

Er is geen onmiddellijk gevolg voor de gezondheid van buurtbewoners. Een langdurige blootstelling aan PFAS kan op termijn wel gevolgen hebben.

Het wetenschappelijk onderzoek naar PFAS en de mogelijke impact op de gezondheid is nog volop in evolutie. Op basis van nieuwe wetenschappelijke inzichten en meetresultaten kan het Agentschap de maatregelen aanpassen.

Nieuwsoverzicht